مقدمه: شناخت عوامل مؤثر در ایجاد انگیزه شغلی، از ضرورتهایی است که میتواند در افزایش بهرهوری و رضایت شغلی اعضای هیأت علمی دانشگاه کمککننده باشد. این مطالعه با هدف تعیین نظرات اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در خصوص عوامل ایجاد انگیزه شغلی انجام شد.
روشها: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 100 نفر از اعضای هیأت علمی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی قزوین، برای شناسائی عوامل موثر بر انگیزه شغلی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه 42 سؤالی بود که براساس تئوری دو عاملی هرزبرگ( Herzberg ) طراحی گردیده و روایی محتوا و پایایی پرسشنامه بوسیله آزمون مجدد بررسی و تأیید گردید. آنالیز دادهها با آزمون مجذور کای و تست دقیق فیشر با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که از نظر اعضای هیأت علمی در 95 درصد موارد عوامل درونی و در 92 درصد عوامل بیرونی مؤثر است. در بین عوامل درونی ماهیت کار، موفقیت شغلی، مسئولیت شغلی، پیشرفت و توسعه شغلی، شناخت و قدردانی از افراد و در بین عوامل بیرونی نحوه ارتباط با دیگران، شرایط محیط کار، امنیت شغلی، نحوه سرپرستی و نظارت شغلی، خط و مشیء حاکم بر محیط کار و حقوق و دستمزد، به ترتیب بیشترین نقش را داشتند.
نتیجهگیری: عوامل درونی (انگیزشی) از نظر اعضای هیأت علمی نسبت به عوامل بیرونی (بهداشتی) در ایجاد انگیزش شغلی از اهمیت بیشتری برخوردار است. یافتههای این مطالعه با نظریات هرزبرگ مطابقت دارد. در این مطالعه مهم ترین عامل در ایجاد انگیزش شغلی، ماهیت کار و موفقیت شغلی بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |