حمیدرضا برادران، جلیل کوهپایه زاده، سمانه رمضانی گیوی، رضا دهنویه، سمیه نوری حکمت*
مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران. ، snhekmat@kmu.ac.ir

مقدمه: امروزه برنامه­ های آموزش پزشکی با تاکید بر ایجاد شایستگی­های مورد نیاز جهت انجام وظایفی که دانشجویان باید پس از پایان دوره آموزشی بر­عهده بگیرند، تدوین می­شوند؛ شایستگی­هایی فراتر از مهارت­های بالینی صرف که شامل مهارت­های ارتباطی، جلب همکاری و مدیریت، می­باشند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهارت­های مدیریتی مورد نیاز دانشجویان پزشکی، انجام گرفته است.

روش ­ها: ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرتﮐﯿﻔﯽ انجام شده و برای تحلیل داده­های آن از روش تحلیل چارچوبی داده­ها استفاده شده است. نمونه­های پژوهش بصورت طبقه­ای و در دو گروه دانشجویان پزشکی و پزشکان شاغل در پست­های مدیریتی (پزشک- مدیران) انتخاب شدند. جهت جمع­آوری آراء پزشکان شاغل 13مصاحبه نیمه ساختارمند با استفاده از راهنمای مصاحبه انجام شد و برای دانشجویان پزشکی 3 جلسه بحث متمرکز گروهی با حضور 19 دانشجو برگزارگردید. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل چارچوبی و نرم‌ افزار Atlas-Ti استفاده گردید.

یافته ­ها: تم‌های اصلی استخراج شده در نتایج عبارت بودند از دلایل نیاز به آموزش مهارت­های مدیریتی، مهارت­های مدیریتی مورد نیاز دانشجویان پزشکی و موانع آن که خود شامل 6 زیرتم مهارت­های فنی، مدیریت منابع انسانی، مهارت ارتباطات، مذاکره و عقد قرارداد، تیم‌سازی و کار گروهی، برنامه­ریزی و طراحی عملیات و رهبری بود.

نتیجه ­گیری: کلیه شرکت­کنندگان در این تحقیق نوعی دیدگاه مثبت نسبت به ضرورت آموزش مهارت­های مدیریتی برای پزشکان داشتند و معتقد بودند این آموزش­ها باید با رویکرد کاربردی و اجتناب از آموزش صرف مباحث نظری ارائه شده و به تغییر نگرش دانشجویان نیز توجه داشته ­باشد.

واژه‌های کلیدی: آموزش مدیریت، دانشجویان پزشکی، آموزش
متن کامل [PDF 460 kb]   (3139 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5558 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: برنامه درسي, برنامه ریزی آموزشی

Baradaran H R, Kuhpayehzadeh J, Ramezani-Givi S, Dehnavieh R, Noori Hekmat S. Managerial Skills Requirement of Medical Students from the Perspective of Students and Physicians: A Case Study of Iran University of Medical Sciences. RME 2013; 5 (1) :1-12