:: دوره 4، شماره 1 - ( 1391 ) ::
جلد 4 شماره 1 صفحات 67-58 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آگاهی و نگرش دندانپزشکان عمومی شهر رشت پیرامون بیماری‌های ایدز و هپاتیت
مریم ربیعی*، احسان کاظم نژاد لیلی
گروه بیماری های دهان و تشخیص، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، ایران ، rabiei@gums.ac.ir
چکیده:   (11001 مشاهده)

  مقدمه: هپاتیت و ایدز مخاطره آمیزترین بیماری­های عفونی برای پرسنل درمانی می­باشند.به دلیل برخورد روزانه با ترشحات دهانی و وقوع آسیب شغلی دندانپزشکان همواره در معرض خطر انتقال و ابتلا به این بیماری­ها می­باشند. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی و نگرش دندانپزشکان عمومی شهر رشت پیرامون بیماری­های ایدز و هپاتیت بود.

  روش ­ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در زمستان 1390 در شهر رشت انجام شد. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه حاوی سه بخش شامل بخش اول اطلاعات فردی(جنس، سن، سابقه و نوع دانشگاه)، بخش دوم سوالات آگاهی سنجی با کلاسه بندی سوالات ضروری برحسب اورژانس و اولین اقدام پس از تماس و برخورد با عامل پاتوژن، راه­های انتقال بیماری، تست­های غربالگری ویژه بیماران و تظاهرات دهانی آن­ها و بخش سوم در رابطه با نگرش افراد بود. پس از طراحی و سپری کردن مراحل روایی سنجی که در آن شاخص روایی محتوا سوالات برابر با 76/0 و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ 84/0 تایید شد. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و آزمون های آماری Mann- Weithcy و Kurscal Walis از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته­ها: 167 دندانپزشک (58 درصد مرد و 42 درصد زن) به پرسشنامه پاسخ دادند .میانگین سنی شرکت کنندگان پژوهش 88/8 ± 55 /36 سال و میانگین سابقه کار افراد 97/7 ± 42/10 سال بوده است .از این تعداد112 نفر(1/67 درصد ) آگاهی ضعیف ،50 نفر (9/29درصد) آگاهی متوسط و تنها 5 نفر آگاهی خوب داشتند. میانگین آگاهی افراد 8/5 نمره (از نمره 13) بود که ضعیف ارزیابی شد. اختلاف معنی داری در آگاهی میان زنان و مردان بدست آمد، چنانکه آگاهی در زنان بالاتر بود ) 039/0 >p) .از لحاظ سن و سابقه کاری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. وضعیت نگرش به طور کلی نشان داد 44 نفر( 3/26درصد) دارای نگرش منفی 123 نفر (7/73درصد) دارای نگرش مثبت و در مقایسه نگرش در مردان و زنان معنی دار و نشان دهنده نگرش منفی­تر در بین زنان بود (015/0 > p).

  نتیجه گیری: با توجه به آگاهی ضعیف موجود و از آنجا که دندانپزشکان لحظات زیادی از عمر خود را در مواجهه با چنین خطری سپری می­کنند، لازم است در راه افزایش آگاهی آنان اقدامات مؤثرتری صورت گیرد. برگزاری دوره های آموزشی هدفمند باتوجه به اولویت­های نتایج حاصل از این پژوهش همچنین استفاده از پمفلیت­های آموزشی ، برای دندان پزشکان شهر رشت به منظور ارتقای آگاهی پیرامون ایدز و انواع هپاتیت توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: هپاتیت، ایدز، آگاهی، نگرش، دندانپزشک
متن کامل [PDF 183 kb]   (2795 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3553 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 1 - ( 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها